Tranzit USA

Adresa konzulátu

Velvyslanectví spojených států amerických
Tržiště 15
Praha 1
11801
Czech Republic
00420-257 022 000
00420-257 530 583
 

Požadavky:

Od 17.11.2008 pro občany ČR platí bezvízový styk pro pobyt do 90 dnů od prvního vstupu na území země. Podmínky vstupu však doporučujeme před cestou ověřit u příslušného zastupitelského úřadu.

Pro cesty do USA bez víz je nutné, aby cestující vlastnil biometrický pas, který vydává Česká republika od září roku 2006. 

Biometrický pas je osobní doklad, obsahující Vaše biometrické údaje, to je zobrazení obličeje a otisky prstů. Tyto údaje jsou uloženy na čipu uvnitř cestovního pasu. Biometrické pasy vydané do 31. března 2009 obsahují pouze fotografii držitele pasu. Biometrické pasy vydané po 1. dubnu 2009 obsahují kromě fotografie i otisky prstů. Můžete použít oba typy biometrických pasů, a to jak pouze s fotografií, tak i s fotografií a otisky prstů. Zkontrolujte si datum vydání Vašeho cestovního pasu. Datum vydání osobního dokladu do USA musí být po 1. září 2006. Stránka dokladu, na které jsou uvedeny vaše osobní informace je vyrobena z tuhého plastu. Na přední straně desek cestovního biometrického pasu najdete mezinárodní symbol pro biometrický pas.

ESTA registraci si jednoduše vyřídte z pohodlí domova. Potřebujete pro ni platný biometrický pas. Registraci vyřídíte na odkazech viz níže. Doporučujeme si výtisk vzít s sebou na cestu. Autorizace je platná 2 roky, ale pokud vyprší platnost pasu cestujícího, bude nutné vyřídit formulář ESTA znovu.

Za účelem studia, práce, výměnného pobytu nebo studentské brigády budou víza nadále třeba. Vlastníci platného (turistického víza) typu B na něj mohou nadále cestovat.

TRANZITNÍ VÍZUM: pro lety s mezipřistáním na území USA, kdy USA nejsou cílovou destinací (tzv. tranzit), je také potřeba mít platnou ESTA cestovní autorizaci.

VÍZA PRO DĚTI: dítě potřebuje k cestě do USA vlastní cestovní pas (neuznává se dítě zapsané v cestovním dokladu rodiče) a zároveň musí mít platnou ESTA cestovní autorizaci.
Pokud cestuje s dítětem ve věku do 12ti let jiná osoba než jeho rodič, může být při vstupu na území USA nebo při vycestování z USA požádána imigračním úředníkem o předložení souhlasu rodičů dítěte s cestou. Jestliže toto potvrzení nepředloží, může imigrační úředník vstup do USA nebo opuštění USA odmítnout. Doporučuje se proto, aby cestující byli pro tento případ vybaveni potvrzením od rodičů.
Souhlas s vycestováním doporučujeme i v případech, kdy děti cestují pouze s jedním z rodičů

 

Odkaz na podání žádosti systém ESTA:

Odkaz na nejčastější dotazy ESTA:

Doba vyřízení autorizace:

  • nejméně 3 dny

Platnost autorizace:

  • platnost autorizace ESTA je 2 roky / v případě dřívějšího vypršení platnosti biometrického pasu je nutné o autorizaci zažádat znovu

 

Poplatek ambasádě:

  • 14 USD (je-li ESTA zamítnuta, žadateli je účtován pouze poplatek za zpracování žádosti 4 USD)

Podmínky vstupu však doporučujeme před cestou ověřit u příslušného zastupitelského úřadu.
Aktuální informace naleznete též na oficiálních stránkách Ministerstva zahraničních věcí ČR zde

 

Napište nám

  • Jméno
  • E-mail
  • Příjmení
  • Telefon
  • Text zprávy

3*3 =